Klasyczna calabaza z dekoracyjnym metalowym okuciem (aluminium) i stabilną podstawką. Naczynko nie barwiące. Ozdabiane przy pomocy ognia. Pojemność 180 - 200 ml.
Picie yerba mate z tykwy - calabazy dostarcza dodatkowych wrażeń estetycznych i smakowych. Warto zaznaczyć, że naczynie wykonane z owocu ma swoją specyfikę, czyli mogą miejscowo występować naturalne przebarwienia.
Każda calabaza powinna mieć wykonane curado!
Currado Calabazy
1. Wykorzystujemy fusy po yerba mate,
2. Wsypujemy fusy do tykwy, tak by wypełniły naczynko w 3/4 jego objętości,
3. Zalewamy ciepłą wodą o temperaturze ok. 75 st. C,
4. Zostawiamy co najmniej na 3 dni (do siedmiu).,
5. Wypłukujemy fusy strumieniem zimnej wody,
6. Wyskrobujemy wnętrze tykwy tak by nie pozostały w nim resztki owocu i pestek,
7. Wsypujemy susz yerba mate do 3/4 objętości naczynka,
8. Zalewamy wodą o temperaturze 75 st. C. i zostawiamy na 24 godziny, tak by nasiąkło esencją yerba mate,
9. Gotowe.
Należy zostawiać fusy na noc w tykwie i wyrzucać je przed ponownym napełnieniem świeżym suszem.